Succesverhalen

“Bastiaan heeft mij geholpen de doelen te bereiken waarvan ik niet eens door had dat ik ze belangrijk vond”

– Jongere van coach Bastiaan

Grip op je leven

R. zijn droom was om de opleiding Game Artist te doen in Utrecht, maar hij wilde zich er uiteraard wel helemaal klaar voor voelen. Om hem verder te helpen bij zijn structuur en zelfvertrouwen hebben R. en ik samen stappen gezet om verder te komen. Zo zijn we samen vrijwilligerswerk gaan zoeken en is bijles Nederlands geregeld. Op deze manier voelde R. zich meer voorbereid op zijn studie en kreeg hij ook weer meer grip op zijn leven.

– Jongere van coach Marte

Gedicht over Coaching

A young soul who slid down life’s pole.
Was it my intention to crawl through this dark hole.
Of shame and sorrow.
Oh, What’s in store for me tomorrow?

Ain’t no one perfect, they said.
With open arms they fed.
With joy and with smiles.
Their favours stretch a 100 miles.

My coaches coached me.
My changes helped me.
Their sacrifices told me.
No matter what, love is always free.

– Jongere van coach Bram

- Het verhaal van R. -

R. komt bij Update via het wijkteam omdat hij erg onzeker is en angsten heeft. Hij heeft een uitkering aangevraagd na zijn afgeronde MBO N3 studie omdat hij er nog niet klaar voor is om een vervolgopleiding te doen doen of om te werken.

Zijn hulpvraag ligt bij meer zelfvertrouwen krijgen en weer mee kunnen doen in de maatschappij. Hij wil graag de MBO N4 opleiding Gameartist doen. Maar op dit moment is zijn zelfvertrouwen erg laag en heeft hij veel angsten. Daarnaast wil hij graag meer structuur in zijn dagen en gezonder en fitter zijn. Zijn dag- en nachtritme zijn niet zoals die zouden moeten zijn en hij voelt zich niet fit. Hij wil gezonder leren koken en iets aan sport doen. We gaan een aantal keren samen boodschappen doen en koken. Ik geef instructies, R. kookt. Hij stuurt me soms trots foto´s van zijn zelfgemaakte eten! Ook gaan we samen naar een sportschool en melden hem daar aan, hij vind dit erg spannend. Door de eerste keer met hem mee te gaan, krijgt hij meer vertrouwen in de mensen die daar werken en voelt hij zich meer op zijn gemak. Met ups en down, probeert hij de structuur qua sporten op de pakken. Ondertussen zoeken we samen uit wat hij moet doen voor de aanmelding en procedure voor de opleiding die hij wil doen. Ook vind ik een vrijwilliger die hem kan helpen om zijn Nederlands op te krikken.

Om nog meer structuur in zijn dag te hebben, kijken we samen naar vrijwilligerswerk. We vinden iets wat echt bij hem past en waar hij alvast kan werken met computerprogramma´s voor zijn studie. Ook dit werken gaat met ups en down, zijn onzekerheid komt hierbij nog opspelen en hier praten we over. We praten sowieso veel over wat hem bezighoudt, zijn gedachten, onzekerheden en angsten. Ook suïcide gedachten zijn hem niet onbekend. Voor zijn angsten gaat hij ook naar een psycholoog. Ik zorg dat ik er voor hem ben, hem hoor en zie en waar nodig motiveer ik hem als hij een dip heeft qua sport of vrijwilligerswerk. R. gaat zichzelf wel steeds beter voelen. De structuur doet hem goed, geeft hem minder tijd om na te denken. Hij zegt me zelfs een keer: “je maakt mijn leven weer een stukje leuker”.

Dan begint vorig jaar september zijn studie. Hij is hier meteen heel druk mee. Afspreken lukt niet meer, omdat hij lange dagen maakt. We spreken elkaar wel regelmatig via app contact.

In november heb ik hem weer voor het eerst gezien, hij ziet er goed uit en laat me vol trots games en tekeningen zien die hij heeft gemaakt voor school. Het gaat goed op school en met hem. Onzekerheid is er soms nog wel, maar hij kan hier nu veel beter mee omgaan. Hij is lekker bezig en dat het op school zo goed gaat, geeft hem zelfvertrouwen. Hij kan het nu allemaal zelf, dus sluit ik met een gerust gevoel het traject af.

– Jongere van coach Marte